Tullepetaonestad. Roosendaal en carnaval

Roosendaal verandert tijdens carnaval in Tullepetaonestad. In de traditie van dit volksfeest krijgen alle plaatsnamen die in het gebied liggen waar carnaval gevierd wordt (onder andere in de provincie Noord-Brabant waar carnaval groots gevierd wordt) een andere, tijdelijke benaming.

Het standbeeld van de Tullepetaon staat op de Oude Markt, midden in het centrum van Roosendaal, evenwijdig aan de Sintjan (St jan) en het oude Raadhuis.

Carnavalsoptocht in Roosendaal

Elk jaar trekt er een vrolijke en bonte carnavalsstoet door de straten van Tullepetaonestad. Tijdens deze typisch brabantse carnavalsoptocht trotseert menigeen de kou. Men kan dan ook elk jaar rekenen op veel publiek om de kleurrijke stoet met tullepetaonse carnavalsvierders te bewonderen.

Veel Tullepetaone hebben hun jas (frakske) of hoed versierd met een Tullepetaonestad embleem. Ook de zogenaamde pinnekes / speldje(s) van de tullepetaon zijn razend populair in Roosendaal.

De carnavalsoptocht in Roosendaal is dan ook elk jaar een gezellig feestje!
Naast de grote optocht op zaterdag is er ook elk jaar een Kienderoptocht voor de roosendaalse prallen en brakken.

En natuurlijk zijn er met carnaval in Roosendaal een aantal andere vaste “tullepetaonse oogtepunte” zoals de Otobusrellie, de leutmart en de kiendermiddag.

11e van de 11e (elluf-elluf)

Op 11 november (11-11) wordt een begin gemaakt voor het Roosendaalse carnaval. het begint met het wekken van De Tullepetaon. De Prins, het Narreke en de Sjampetter worden gepresenteerd en er wordt een nieuw carnavalslied gekozen. 11-11 is voor veel Tullepetaone een feest om naar uit te kijken. Het liedjesfestival vindt jaarlijks plaats in de roosendaalse schouwburg, De Kring.

Meer over Tullepetaonestad ?

Meer weten over alles wat er in het mooie Roosendaal gebeurt en te beleven valt met carnaval?

Tullepetaonestad