Tongerlohuys

De argeloze bezoeker kan het bijna niet ontgaan. Op het pleintje voor het Tongerlohuys verraadt de befaamde polyester Tullepetaon – in carnavalskringen ook wel bekend als ’Tullepetaona’ – wat er de komende tijd te zien is in het Tongerlohuys. Het erfgoedcentrum staat van woensdag 18 januari tot vrijdag 24 februari in het teken van het leutigste volksfeest ooit.

Vraag STOEP een expositie over carnaval in te richten en de stichting gaat helemaal los. STOEP is de afkorting van Stichting Tullepetaonse Oud’eede en Prullaria. Deze stichting stelt zich ten doel alles wat er op carnavalsgebied in Roosendaal te vinden is, te bewaren. De collectie bestaat uit films, singles, kostuums, foto’s, publicaties en insignes, allerlei zaken die iets vertellen over de plaatselijke carnavalstraditie.

In het Tongerlohuys heeft STOEP onder meer aandacht voor het Priense Swaree en wat Tullepetaone allemaal moeten doorstaan om een kaartje te bemachtigen. Een ijskoude nacht in de parkeergarage doorbrengen hoort daarbij en natuurlijk kun je als bezoeker zelf ook even ‘proefliggen’. Verder kun je bronzen mini-Tullepetaone, trofeeën en carnavalsposters bekijken en enkele carnavalsoutfits bewonderen. Voor kinderen is er een leutige carnavalskleurplaat.

Schatjes

Ook in de In ’t Heyderadeyzaal worden objecten van STOEP tentoongesteld. Hier zijn, vanaf de week voor carnaval, tevens de carnavalsschatjes van PlatvormR te zien. Het collectief zoekt elementen in de stad, door inwoners toegevoegd, die de stad uniek maken. De gevelstenen, graffiti en uithangborden van de vorige editie worden in de zomer getoond, nu draait het om carnaval. PlatvormR en het Tongerlohuys roepen Roosendalers op om vooral zelf op zoek te gaan naar Tullepetaonse schatjes: unieke stukjes Tullepetaonestad. Denk aan een versierd huis, beschilderde ramen van een café, de optocht, maar niet aan personen. Fotografeer deze plekken of objecten en stuur de foto naar info@tongerlohuys.nl. In een digitale presentatie zie je de mooiste Tullepetaonse schatjes voorbijkomen.

Meer informatie

De tentoonstelling Leutig-Aarf-Goed is te bezoeken van woensdag t/m zondag in het Tongerlohuys van 13.30 tot 17.00 uur. Op donderdag is het Tongerlohuys tot 20.00 uur geopend. De ingang van het erfgoedcentrum bevindt zich in de Kerkstraat. Met carnaval is het Tongerlohuys gesloten. Elke Tullepetaon die bij het bezoeken van de expositie een veldteken draagt, mag voor € 1 naar binnen.

Bron: tongerlohuys.nl

Tongerlohuys Roosendaal

print